Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O párku a banánu po francouzsku

Francouzská populace se podle vychutnávání banánů dělí na tři skupiny: Francouze nechávající banány volně plout v čokoládě, Francouze strkající banány do vlastnoručně vydlabaných baget a třetí skupina Francouzů kombinující obě techniky. 

 Ve stravovacích zařízeních se pro všechny tři skupiny vyráží rozpékacím trnem do baget či rohlíků „protáhlá prohlubenina“ (díra se asi neříká – pozn. blog.), v domácích podmínkách rozpékací trn nahrazuje vařečka. Když není možné použít tyto nástroje, většina používá ruku, nejlépe pravou, v interiéru i exteriéru.

Můj první banán v rohlíku se konal v restauraci U Doktora (nikdo ho nakonec nepotřeboval). Dojídali jsme pórky v šunkách, rozebírali, že minule byly lepší, takové pórkovější, a čekali na banány. Bagety tvrdly a když jsme se dostali až k „tomu Fransoa“ a že „příště nám bude vládnout zase náš Nikola“, banány byly konečně doručeny, a navíc v čokoládě. Než se Francouzi rozhodli, že půjdou vyměnit bagety za čerstvější, protože ty se tunelují lépe, spadla z banánu šlehačka, číšníkovi čerstvě umazaný talíř (jak říkají čeští kulináři malým porcím) a jedna Francouzka ze židle. Konečně však byl banán správně instalován – Francouzi ho do té bagety doslova všroubovali. Jak francouzské. 

Naopak „jak exotické“ bylo pro Francouze jíst  párky rukama. Stalo se to při návštěvě Němců s reklamou na německé párky, které se právě ohřívaly v hrnci. Na každého Francouze byl rozpočítán jeden párek. Ti pak seděli v kruhu, pojídali svůj příděl a střídavě pronášeli své „ulá“ a „olalá“. Dovoz z Německa se asi konat nebude, neboť byl učiněn úplně jiný závěr: „Francouzské párky jsou nejlepší na světě.“ Šok však způsobil pro Francouze neznámý fakt, že my Češi spolu se psy sníme těch svých párků třeba sto za večer – ovšem víceústně, což i potvrzuje francouzské přísloví, že „s párkem se cítíme míň osamělí.“

Naštěstí se ty české párky do našich rohlíků vejdou. Díky tomu nemusíme po norimbersku dělat párky v housce.

Když Francouz řekne „padsosí“ (nikoli „padsosis“), může si cizinec špatně přeložit jako „už nemáme žádné párky,“ ačkoli jde o odpověď na „jak se dostanu do……….“. Rozdíl mezi „padsosí“ a „padsosis“ je v tom, že v prvním jde o „žádný problém“ a ve druhém opravdu o párky. U Doktora tedy „nebyl žádný problém“ a banány ani párky nedošly. Tu párkovnu jsem sice hledala poměrně dlouho, ale jak říkají Burgunďané: „Všechno má konec kromě párku, který má dva.“ A taky „z housenky se stává motýl a z prasete salám (popřípadě párek, že?).“

(Psáno ve vaně.)

Autor: Anna Bukovanská | neděle 25.1.2015 13:40 | karma článku: 12,52 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Anna Bukovanská

Výknižno, oslavno, šampusno, výstavno,

Po měsíci a na 2. den od vernisáže a pokřtu mé knihy jsem se rozhodila tyto události užbylonačasově zablogovat. Musela jsem si už dálnosti nechat uležet...

12.10.2018 v 19:45 | Karma: 12,27 | Přečteno: 335x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Doslova ven do Slovenska

Protože jsem zatím na Slovensku navštívila jen lázňové Sklené Teplice a Bratislavou jsem maximálně (spíš minimálně) odněkud nebo doněkud projížděla, od hodlala jsem se, že je načas tozměnitu.

24.9.2018 v 15:20 | Karma: 13,58 | Přečteno: 613x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Výdej bloknihy

Vážení, převážení, vámuží. Počet mých blogů se kulatě přehoupl přes padesátku. Pro to přidávám známení dosud odsud známým, že jsem se rozhodlala rozhoupat se k vyššímu knižnímu vydání svých blogů.

3.9.2018 v 8:12 | Karma: 9,61 | Přečteno: 350x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Na Island – chladnohlavně, hlavnochladně

Protože Česko se nepyšnilo horky na druhou, nezbývalo mi než vyletět na chladnější Ledoland. Dobrá, sibylovsky už jsem nesoběvlastně měla letenky koupené s půlročním dopředem za dvojnižší cenu. Prapravdou ale je, že toto léto

24.8.2018 v 11:45 | Karma: 12,72 | Přečteno: 623x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Buda Buda Buda-Pešť

Jak jsem se uzjistila, Budapešť je pražsky dobově podobná. Zvlášť, když razíte na krušovicetočivou hospodu. Pokud ovšem z rovna nevysedíváte pivo v pravicové hospodě s názvem „Revoluce 56“ nazvanou názvosoudivě po revoluci z roku

28.7.2018 v 8:14 | Karma: 15,45 | Přečteno: 600x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1086x
Poprázdninově opět studentkou, tentokrát ve Velkoměstě pražském, a nově i self"hospodyní".

 

Seznam rubrik